29.9.12

10. den, 29.9., Torremejía - Mérida, 16,7 km

Tak jsem zase nevařil, alespoň nakoupil. Kuře s paprikou, viz obrázek. Večer s námi poseděl hospitalero. Vyprávěl svůj životní zážitek, kdy jako hráč 3.ligové Méridy hrál ve španělském fotbalovém poháru proti Realu Madrid na stadionu San Bernabeu. Proti Raúlovi, Hierovi, Figovi, Juanu Carlosovi... podal si se všemi ruku a vyměnil dres s Hierem. Skoro před 200 lety něco podobného zažila Babička Boženy Němcové, když dostala tolar od císaře pána. Ćasy se mění.

Ještě než dnes vyrazíme, dokončím inventuru poutníků.

  • Němka ?, se jmenuje Ruth, je z Kolína, učila se česky na univerzitě, "ale nemluví češtinu"
  • australský pár není pár. On, Georg, je němec, žijíci v Austrálii,
    ona, Ute, je němka, která se narodila v roce 1945 v Liberci v Harcově, městě mého mládí, a když ji bylo 6 týdnů, byla s rodiči odsunuta, naštěstí na západ. Asi poslední z těch, kteří ještě můžou smutnit kvůli odsunu. Je ale strašně ukecaná. Furt mele. A s Georgem se potkala před týdnem během první etapy ze Sevilli. Já usuzoval, že jsou pár, když mu ve Villafrance dělala pedikúru a cvrlikali spole německy.
  • ital se jmenuje Brando, nebo Marlon?
  • Ir, David, z Corku.

Zítra se asi skupina rozdělí, protože ne všichni chtějí šlapat 37km.

Dnešní etapa byla jednoduchá, 16km. Bohužel mrholilo, tak dvě hory Moneda 527m a Grajera 526m, mezi kterými jsme procházeli po silnici, byly vidět jen do půlky. První půlka etapy byla po silnici, druhou část byla možno zvolit buď po silnici nebo mezi vinicemi. Zvolil jsem mezi vinicemi. Sice kratší a chutnější (stále ty hrozny), ale díky dešti a bahnu na cestě o mnoho náročnější. Do Méridy jsem donesl tak 5kg bahna na botách. Ale i tak to byla lehká etapa. Herberk se postupně zaplnil. Odpoledne jsem šel do města Mérida, založeného 25 př. Kr. jako Emerita Augusta, pro vysloužilce V. a X. legie. Měla circ, divadlo, akvadukty....ale to si najděte na webu. O tomto víkendu se tu konají slavnosti Emerita Ludica, kdy se místní přestrojují za římany a předvádějí různé scénky ze života, viz fota. Ta paní v červeném chvíli před tím, než si ke mně ´přisedla´, na jevišti představovala drahou prostitutku.

1 komentář:

  1. Draha prostitutka -- ta by me nevzrusovala.
    Me mnohem vic vzrusuje ten prenadherny aquaduct.
    Jak vidno, nejdele ze vseho prezivaji veci
    obycejne, proste, ale vrcholne uzitecne. Skoda,
    ze se po nem neda udoli prejit. Zd. S.

    OdpovědětVymazat